Ревю: Склуптора -Крис Картър

Издателство : Ера 
Поредица : Робърт Хънтър
Година на издаване :2012г.
Брой страници : 384
Цена :15.00лв
Резюме:
Да убиваш е изкуство...
И той го владее до съвършенство
Прокурор Дерек Никълсън е брутално убит в леглото си. Детектив Робърт Хънтър е изненадан от безсмисленото престъпление – мъжът е бил неизлечимо болен и са му оставали едва няколко седмици живот. Но това, което тревожи Хънтър най-много, е „визитната картичка”, която престъпникът е оставил. За детектива няма никакво съмнение, че убиецът се опитва да комуникира с полицията, но методът му е различен от всичко, което някога е виждал. 
И какво е посланието? 
Точно когато Хънтър смята, че е попаднал на следа, е открита още една жертва. И още една „картичка”. Между двете жертви няма явна връзка и случаят навлиза в задънена улица. Хънтър трябва да разшифрова посланието... преди Скулптора да постави последните щрихи на своя шедьовър.



Прочетох още една от смразяващите истории на К.Картър и тук той отново не е изневерил на стила си.Ако сте любители на жанра ,най-вероятно сте чували името на автора и това колко брутален може да бъде. Да точната дума е брутален.Всяка книга от поредицата ни запознава с нов случай със сериен убиец , който Робърт и партньорът му Карлос трябва да разследват. Убииците винаги са изключително жестоки и прибягват до изтезания и мъчения , от които може да сънувате кошмари.Самите описания на кървавите сцени и разчленяване на трупове например наистина ме отвращават , но в същото време книгите му много ми харесват.
В" Склуптора" имаме поредния извратен убиец , който прави така наречени скулптури с части от телата на  жертвите си.Звучи потресаващо нали ..и  точно така е описано в книгите.Същевременно тези скулптури носят и някакво послание , което Робърт трябва да разбере навреме.Естествено Р. Хънтър не  е обикновен детектив , а притежава впечатляващ интелект , което му е позволило да завърши и да се дипломира много по-рано от обичайното.Той има набито око и остър ум и това му позволява да забелязва неща , които убягват на другите. Освен познатите образи тук се включва и привлекателната и умна Алис , която е компютърен специалист и може да проникне в почти всяка една система. Тя определено прави обстановката малко по-ведра ,а и определено доста си пасва с Робърт.Но да се върнем на нашия убиец. Той е извратен и търси отмъщение. Обикновено книгите на Крис Картър следват една и съща сюжетна линия. Главите са кратки и написани разбираемо без да се използват някакви специфични изрази и понятия. Автора създава допълнително напрежение в читателя като завършва всяка глава с нещо неочаквано и недоразкрито, засилва още повече любопитството ни и ни кара да четем още  и още.
Харесвам подобен тип книги ,защото се четат на един дъх , веднъж започнеш ли я не можеш да спреш . Освен това историята кара читателя да мисли и търси връзките , да се опита да отгатне кой е убиецът и защо постъпва така. В "Склуптора" за пореден път не можах да разкрия извършителя и естествено на финала бях доста изненадана.
Подобен тип книги със сигурност няма да се харесат на всеки , но за почитателите на жанра мисля ,че ще са идеални. Споделете в коментарите харесвате ли такъв тип четиво и какви са Ви впечатленията ?

0 коментара:

Публикуване на коментар