Ревю: Империя на бури - Сара Дж. Маас

Издателство: Егмонт
Поредица: Стъкленият трон
Година на издаване : 2017г.
Брой страници : 760
Цена: 27.90лв.
Резюме:
Кръв ще се лее.
Мечти ще бъдат разбити.
Армия трябва да се надигне.
Владетелката асасин се е заклела да нe обръща отново гръб на кралството си. Още повече, че тя може би е единствената, способна да събере армия, която да се противопостави на Демонския крал и неговите зверове. Ала Ераван ще използва миналото, съюзниците и враговете на Елин срещу самата нея.
Всички могъщи кралства на Ерилея разчитат младата жена да ги поведе към победа, а сърцето й е отдадено на воина-принц, застанал до нея. Какво – или кого – ще е готова да пожертва тя, за да спаси света си от разрушение.
Тук ще намерите ревюта на първите четири книги от поредицата:
Стъкленият трон , Среднощна корона , Огнената наследница , Кралица на сенките  
Сигурно вече сте прочели книгата или десетките ревюта за нея , но реших , че няма как да не изразя и аз мнението си за подобна епична история. Започвайки поредицата миналата година изобщо нямах представа за какво става дума в нея и , че е толкова пристрастяваща ,но историята е буквално поглъщаща. В Империя на бури  ставаме свидетели на толкова много събития ,че не знам от къде да започна. Създават се много нови съюзи ,нови приятелства , нови любовни връзки. Доста от тайните и мистериите от миналото се разгръщат ,за да ни покажат първоизточника на много от събитията. Героите са претърпели доста развитие и положителни промени в образите си. Общо взето всеки един от тях си е намерил "другарче" и малко или много всички са по двойки и имат някого до себе си , който да им пази гърба.
Елин - разбира се , нейния образ е израснал многократно в сравнение с първата книга. Сега вече тя се държи като истинска кралица и поема тежкия товар на плещите си. Намирам образа и за изключително истински и реален. Тя не  винаги е добра , понякога греши , понякога се

отнася зле с хората и прави грешки , друг път се опитва да поправи тези грешки и се старае да помага на хората както може. За разлика от много други главни героини , които винаги са представени в положителна светлина и винаги постъпват правилно , то Елин е различна.
"Тя беше природна стихия.Бедствие и предводител на безсмъртни ,легендарни воини."
 Четвъртата книга завърши ,подготвяйки ни за предстоящата борба , за освобождаването от присъствието на валгите и на Ереван и за спасяването на кралството. В книгата се случват  страшно много неща и действието държи читателя под напрежение. Обърнато е и доста внимание на любовната връзка между Елин и Роуан. 
"Тя беше камък, хвърлен в морето на неговата мощ - тяхната мощ."
Съжалявам ,но аз така и не можах да го харесам този елфически принц. Бях по-голям фена на Каол , който за голямо мое съжаление не присъства в тази книга. Но за сметка на това С. Дж.Маас е отделила внимание на еротичните сцени и доста добре е описала интимните моменти между двамата влюбени. Определено в тази книга романтиката присъства осезаемо. Неизменни спътници на Елин са братовчед й Едион и Лизандра 

 Лизандра се превърна в моя любимка още от предишната книга и тук затвърди позицията си. Тя е готова да жертва живота си за своята кралица и не се страхува да се впусне в битка. Харесаха ми чувствата ,които се зародиха между нея и Едион.Макар да не си признват те се харесват и то много. Всеки пък ,когато единия е в опасност ,другия прави и невъзможното ,за да го спаси.Интересни бяха и отношенията на Едион с баща му.
 Определено тази книга е посветена освен на битките ,също така и на  зараждащата се  любов между героите

. Следващата двойка ,която ще спомена е доста странна ,различна и неочаквана поне за мен.
Това са Елида и Лоркан. Тя е наследницата на Перант ,която  е била обречена на затворнически живот от вуйчо си Върнан и ,която трябва да отнесе един от ключовете на Уирда на Елин. Това младо момиче изглежда толкова крехко и беззащитно с недъгавия си крак и крехката си възраст , но въпреки това по някакъв начин тя успява да оцелее и да премине през какви ли не зверства без да се откаже от мисията си. Лоркан е един от най-могъщите елфически войни , но в момента му се налага да бяга и да се крие.По незнайни дори и за него  причини той взема под крилото си Елида и обещава да я брани от всичко. Задачата му не е никак лека , тъй като младото момиче е издирвано под дърво и камък. Техните отношения също много ми допаднаха и изгарям от нетърпение да разбера как ще се развие всичко.
И не на последно място дойде време и за Дориан и Манон. След като преживя какви ли не жестокоски ,Дориан имаше нужда да се съвземе и да преосмисли всичко.За него загубата на Сорша остави траен белег в сърцето му и беляза живота му за напред. Освен това той трябва да овладее силите си и да се научи да ги използва и контролира. Харесвам Дориан още от първата книга , в него има някаква вродена доброта и оптимизъм и затова се надявам съдбата да е благосклонна към него. Манон е невероятна. Мисля ,че образа й си съперничи с този на Елин по пълнокръвност и достоверност. В тази книга тя претърпява толкова много промени и  катаклизми. Целия й свят се обръща с краката нагоре разбирайки истините за себе си ,
произхода си и родителите си. Вече не знае коя е и каква е мисията ѝ  в живота. Единствения верен приятел за нея е Абраксос ,който винаги  я пази и закриля.

 Естествено знаех ,че финалът най- вероятно ще ме остави в пълен шок и  все пак не бях подготвена за случилото се. Толкова много болка и страдание, толкова наранени сърца и толкова много пътища , по които поеха героите. Сега ни остава единствено да чакаме финалът на поредицата и усещам ,че той ще е още по непредвидим.
За мен тази книга беше просто велика. Ясно ми е ,че всеки сипе суперлативи за авторката и за историята и не искам да се повтарям , тъй като феновете на С.Дж.Маас вече са оценили подобаващо творчеството й. Мога да кажа само ,че е похвално ,че се пишат такива невероятни поредици и ако искате лятото ви да е изпълнено с много емоции и приключения ,то тогава не се чудете ,ама "хващайте " Стъкленият трон и определено няма да Ви е скучно.



0 коментара:

Публикуване на коментар