Ревю: С вкус на прясна лимонада - Мамен Санчес

Издателство:Хермес 
Година на издаване:2015г.
Брой страници:304
Цена:14,95лв
Резюме:
Когато журналистката Клара Кобиан получава задача да пътува до Ню Йорк, за да напише мемоарите на известната светска дама Грета Бувиер, тя разбира, че това е шансът на живота й. Пред нея обаче стои непреодолима пречка: трябва да се срещне отново с Габриел Инестроса - професора й по литература, неин кумир и бивш любовник. Мъжът, разбил сърцето й. За да разбере какво го свързва с Грета Бувиер и да се пребори с призраците от миналото.
А там, в голямата къща на Парк авеню, историята на Грета Бувиер, въплътена в спомените, интригите, омразата и хвалебствията на хората, съпътствали я по пътя към славата, постепенно се разгръща пред нея. От загадъчното й появяване в Акапулко през 1951-а до луксозния й живот в съвременен Манхатън. И Клара започва да разбира: нищо не е такова, каквото изглежда. 
„С вкус на прясна лимонада” е вълнуващо красив портрет на една епоха. Килим от съдби, в чиито шарки се преплитат различните нишки на миналото, настоящето и бъдещето. Разказ за силата на любовта и бремето на дълбоко пазени тайни. А само истината може да ни направи свободни...

И там, изправена, с вечната гардения на ревера и стъпките си на ранена гълъбица, щеше да царува великата Грета Бувиер. С вдигната глава, изпълнена с достойнство, и горда, както само една светска дама умее да посреща бурите в живота. Със съзнанието, че няма вятър, колкото и силен да е той, способен да изтръгне корените й от земята.



Тази книга ме остави с доста противоречиви чувства ,тъй като преди съм чела "Забранява се неверието в съдбата " , която беше доста по-лека и лежерна  и може би сега очаквах отново някаква подобна увлекателна ,любовна история. А и самото
заглавие навежда на мисълта за горещо лято изпълнено със страст и любов, а пред нас всъщност се разкрива историята на една силна и борбена жена , на която живота е поднесъл доста неприятни изненади и въпреки това тя е устояла на изпитанията.
Грета Бувиер е изключително интересен литературен герой. Първоначално е представена почти като кралска особа, в цялото си великолепие , скандално богата , властна и изтънчена . Признавам си ,че отначало може би не я харесах особено , но в последствие  разбрах доста от решенията и изборите ,които е направила и определено си промених мнението за нея.Може би нещото ,което не ми допадна много и не ми беше достатъчно правдоподобно беше любовната връзка между младо момиче на 25 години и мъж на 70 например.Поне за мен  е малко странно и този пит любов ми е  непонятна. Не успях да почувствам магията между Грета и Томас Бувиер ,но пък миналото на това загадъчно момиче беше нещото , заради което довърших историята. 
Другата героиня ,чиито образ е на преден план е Клара , която също е имала връзка  с доста по-възрастен мъж- неин преподавател от университета. Младото момиче трудно преодолява раздялата си с този мъж и тъгува по него , а в крайна сметка според мен изобщо не си струва.
Книгата все пак се оказа едно приятно изживяване за мен и заради стила на писане на М. Санчес. Тя разказва толкова описателно и красиво ,че сякаш усетих вкуса на епохата ,в  която е живяла Грета , докоснах се до плажовете на Акапулко и усетих аромата на Мексико.
Със сигурност ще прочета и останалите ѝ книги , тъй  като смятам ,че тази жена успява да превърне една уж обикновена история в красива изповед ,разкривайки душите на своите герои. И не на последно място -българската корица е изключително красива и ми харесва много повече от оригиналната:)


0 коментара:

Публикуване на коментар