Ревю: Отровни думи - Луиз Пени

Издателство :Софтпрес
Поредица:Разследванията на инспектор Гамаш
Година на издаване:2017г.
Брой страници 472
Цена:16,99лв.
Резюме:
Хаос иде, стари друже... 

Четири кратки думи, които прогонват мира и спокойствието от Трите бора. В края на лятото идиличното селце, скътано в планините на Квебек, изпраща гостите си обратно в големия град и посреща септемврийския хлад. А с него и трупа на непознат старец. За ужас на местните тялото е захвърлено в любимото им бистро, собственост на симпатичния антиквар Оливие. Главен инспектор Арман Гамаш и екипът му от млади специалисти са повикани по спешност от Монреал, за да разплетат убийството на странника. 
В село, където всички се познават, никой не е виждал неизвестния мъж жив. Или никой не си признава. А малкото налични улики водят към един от най-уважаваните жители на Трите бора. 
Разследването на Гамаш разрива потулени тайни и безценнo съкровищe и го отвежда по-далеч от всякога. На другия край на континента. Какво общо имат със случая тотемните стълбове на индианците хайда и изящните дърворезби, сътворени от жертвата? Заплаха ли са семейство Жилбер, богаташите, преобразили до неузнаваемост старото имение „Хадли”? Опитният инспектор се изправя срещу мрежа от лъжи, за да намери път до истината, заровена в тъмните канадски гори.




Сигурно вече съм станала досадна с непрестанното хвалене на авторката и невероятните ѝ герои ,начело с инспектор Арман Гамаш , но и в това ревю няма да

спра със суперлативите.Тази книга определено беше по- различна от останалите четири , а на финала ми се искаше да се разкрещя на Л.Пени ,че не може да остави нещата така и трябва да ни разкрие всичко преди да съм се побъркала от любопитство и нетърпение.
Както вече сте прочели в резюмето новото  разследване се върти около непознат мъж ,за когото никой нищо не знае , а трупът му се озовава в бистрото на Оливие. Разследването се оказва доста тежко и всичко около случая е изключително неясно.Нещата се усложняват и  с участието на Оливие и познанството му с жертвата. Авторката доста е наблегнала на неговия образ и ни разкрива голяма част от тайните му. До сега познавахме Оливие като забавния и красив собственик на бистрото , който винаги е готов да се пошегува и да нахрани клиентите си с всевъзможни вкусотии.Освен това той е антиквар и високо цени всяка една вещ с история , която може да му донесе добри пари. До тук няма нищо чак толкова необичайно , но ровейки се в миналото му ,разследващите откриват доста пикантни подробности. В крайна сметка образа на Оливие е доста очернен в тази книги и от това никак не ми стана приятно , тъй като много го харесвам и съм свикнала да го виждам само в положителна светлина . Това е невероятното при Л.Пени  - героите и не са само добри или само лоши ... не всичко е черно или бяло.Затова те са толкова истински и пълнокръвни , тъй като наред с
положителните си качества и доброта те таят в себе си и по нещо тъмно и зло. Някои успяват да го прикриват , други го потискат , а трети не могат да го овладеят и губят контрол. Така се случват нещата и в реалния живот.
Клара и Питър Мороу са си все същите - мили , усмихнати и държащи на своите принципи . Именно това е на път да съсипе бъдещата кариера на Клара. Една морална дилема разяжда душата ѝ ,кара я да се замисли кое е по -важно  -личните интереси и стремежи или отстояването на мнението в името на приятелството. Това ме накара да се замисля как бих постъпила самата аз в подобна ситуация .... Честно казано .. не знам.

Радвам се ,че Рут Зардо често се появяваше в историята и със своите стихове ми даваше доста материал за размисъл, а патицата Роза е очарователна.Някои може да мислят Рут за побъркана алкохоличка ,но за мен е невероятно силен образ ,без който книгата просто
нямаше да е същата.
Идва ден и на новите герои -семейство Жилбер , които са се захванали с тежката задача да съживят имението Хадли и да го превърнат в хотел със СПА център.
Марк и Доминик Жилбер са изтощени от живота в големия град  , напрежението от работата и стреса и решават да започнат на чисто като вземат със себе си майката  на Марк -Карол. Тримата заедно успяват  да сътворят истинско чудо, превръщайки зловещото имение Хадли в невероятно , уютно и гостоприемно място.
В тази книга за разлика от предишните нямаме паралелно развиваща се история или сюжетна нишка около Гамаш , но пък имаме доста материал за размисъл.Авторката успява да разголи душите на героите си и да ни покаже какво се крие зад обвивката на всеки един от тях.Просто  няма как читателят да не се преоткрие в някой от образите , да открие сходни черти в характера , сходни страхове или дори сходни недостатъци.Всичко това  кара читателя трескаво да мисли докато чете  , да анализира , да размишлява. Това харесвам в историите  на Пени , че дори след като затворя последната страница на книгата дълго след това има върху какво да мисля и да се питам как ли бих постъпила самата аз в дадената ситуация. 
В заключение ще кажа ,че съм изключително впечатлена от книгата  и от майсторството на авторката и с интерес ще очаквам всяка следваща част  от поредицата за разследванията  на инспектор Гамаш .

0 коментара:

Публикуване на коментар